Behandling af søvnløshed
Hvis du booker et behandlingsforløb på Klinik for Søvn, Psykologi og Psykiatri, vil du først blive set til en indledende vurdering (se selvstændig information om denne her). Vi er nødt til at undersøge, om dine søvnproblemer alene skyldes søvnløshed (insomni), eller om der kunne være andre komplicerende tilstande, vi skal tage hensyn til. Det kunne være andre søvnlidelser eller ledsagende tilstande som fx. depression, angst, stress eller fysiske tilstande. Du kan læse mere om søvnbesvær her.
Kognitiv adfærdsterapi mod insomni
Førstevalgsbehandlingen ved kronisk søvnløshed er kognitiv adfærdsterapi mod insomni eller CBT-I (cognitive behavioral therapy for insomnia). Kognition betyder tanker. Kognitiv adfærdsterapi betyder derfor en terapiform, der retter sig mod at ændre tanker og adfærd.
Ændring af tanker og adfærd omkring søvn medfører hos de allerfleste, at de i løbet af et forløb oplever at falde hurtigere i søvn og ligge mindre vågen om natten.
Vores typiske forløb varer ca. 6 gange - en dag om ugen i 6 uger. Der indgår forskellige elementer i et søvnforløb hos os:
Psykoedukation om søvn: Du får information om den normale søvn og hvilke biologiske mekanismer der gør, at vi kan sove. Denne baggrundsviden er vigtig for dig at forstå for at kunne følge det søvnprogram, vi kommer til at lægge.
Søvndagbog: Du vil blive bedt om at udfylde en søvndagbog for hver nat under hele dit forløb. Data bruges til at lægge et personligt søvnprogram for dig. Du kan udfylde søvndagbogen via vores app løsning eller fysisk på papir. Ugens data skal indsendes via vores patientsystem til os om morgenen inden vores session med dig.
Adfærdsmæssige råd: Du vil i løbet af vores program få en fastlagt plan for hvordan og hvornår du må sove. Du får en liste med do's and don'ts. Jo tættere du følger vores program, jo større sandsynlighed er der for, at du oplever bedring af dine symptomer.
Adfærd der understøtter døgnrytmen: Selvom insomni opleves som et natligt problem, opfatter vi i SPP Klinik insomni som et døgnproblem. Du vil derfor også får en plan for hvad du kan foretage dig om dagen, som understøtter din døgnrytme.
Arbejde med tanker og bekymringer: Når man ikke kan sove, fylder tanker og bekymringer om søvnen pludselig mere. I vores forløb vil vi via kognitive principper inspireret af ACT (acceptance and commitment-based therapy) hjælpe dig med at forholde dig til tankerne på en mere hensigtsmæssig måde.
Fysisk afslapning: I vores program indgår der også fysiske afslapningsøvelser, som kan hjælpe din krop og dit nervesystem til at finde den ro, som er vigtig for, at man kan falde i søvn.
Forebyggelsessamtale: Når man en gang har haft insomni, har man øget risiko for at få det igen. Typisk vil insomni kunne udløses af belastninger, omvæltninger i ens liv eller fysisk/psykisk sygdom. Ved afslutningen af vores forløb vil vi tale med dig om risikofaktorer for tilbagefald og lave en tilbagefaldsplan med dig.
Der vil efter hver session være en smule hjemmearbejde/øvelser, som vi forventer, at du arbejder med hjemme. Desuden vil du forventes at udfylde søvndagbog og følge den lagte søvnplan fra uge til uge.
Forskellige behandlinger afhængig af hvem du er og hvad du ønsker
På Klinik for Søvn, Psykologi og Psykiatri tilbyder vi CBT-I i forløb opbygget af forskellige moduler. Der er mulighed for kortere og længere forløb samt forløb, der tager hensyn til evt. andre søvnproblemer (fx. døgnrytmeforstyrrelser eller mareridt) eller ledsagende tilstande som angst, depression, stress eller fysiske tilstande.
CBT-I kan gives både som individuel terapi eller i gruppe. Der er mange fordele ved begge modaliteter. Du kan læse om fordele ved individuel terapi her, mens fordele ved gruppeterapi er listet her. Endelig tilbyder vi terapi via online samtaler. Det kan du læse mere om her.
Der er rigtig god forskningsmæssig evidens for virkningen af CBT-I mod søvnløshed, både som individuel terapi, i gruppe og online(1,2,3). Det er desuden velbeskrevet, at CBT-I øger livskvaliteten, idet søvnløshed ofte er forbundet med nedsat livskvalitet (2).
Kontakt os i dag
Hos SPP Klinik er vi dedikerede til at tilbyde personlig og evidensbaseret behandling, der sikrer, at du får den bedst mulige støtte og vejledning i dit behandlingsforløb. Vi forstår, hvor vigtigt det er at få en god nats søvn, og vi er her for at hjælpe dig med at opnå netop det.
Du er meget velkommen til at kontakte os for at høre mere om vores behandlingstilbud eller for at booke en konsultation. Vores mål er at sikre, at du føler dig tryg og velinformeret gennem hele dit behandlingsforløb, og at vi sammen finder de bedste løsninger til dine søvnproblemer.
Tøv ikke med at række ud – vi ser frem til at hjælpe dig på vejen mod bedre søvn og øget livskvalitet.
Lad os sammen tage det første skridt mod en sundere og mere udhvilet fremtid.
Referencer
Riemann D, Espie CA et al. The European Insomnia Guideline: An update on the diagnosis and treatment of insomnia 2023. J Sleep Res. 2023;32:2:e14035.
Trauer et al. Cognitive Behavioral Therapy for Chronic Insomnia: A Systematic Review and Meta-analysis. Ann Intern Med. 2015 Aug 4;163(3):191-204. doi: 10.7326/M14-2841.
Zachariae et al. Efficacy of internet-delivered cognitive-behavioral therapy for insomnia - A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Sleep Med Rev. 2016 Dec;30:1-10. doi: 10.1016/j.smrv.2015.10.004
Alimoradi et al. Effects of cognitive behavioral therapy for insomnia (CBT-I) on quality of life: A systematic review and meta-analysis. Sleep med rev. 2022 Aug; 64:101646. doi: 10.1016/j.smrv.2022.101646.