Depression
Depression er en psykisk sygdom, som påvirker millioner af mennesker over hele verden. I Danmark regner man med at ca. 150.000 danskere årligt får depression (1) og man regner med at 15-25% af alle kvinder og 7-12% af alle mænd for depression i løbet af livet (2).
Depression viser sig ved vedvarende tristhed eller nedstemthed, mindre interesse for ting der tidligere har interesseret en, energiløshed og træthed. Mennesker med depression vender sig ofte mere ind i sig selv og melder fra til aftaler. Ting som tidligere har gjort en glad, kommer til at virke ligegyldige. Det kan også være vanskeligt at tage sig sammen til at gøre helt almindelige ting som fx rengøring og personlig hygiejne, eller man kan have svært ved at koncentrere sig om at gøre sit arbejde ordentligt. Det kan føre til en høj grad af selvbebrejdelser og nedsat selvtillid, fordi man ikke kan fungere, som man plejer. Der kan også være fysiske symptomer i form af appetitændringer, vægttab, tab af lyst til sex og søvnforstyrrelser. Ved sværere depression kan den hos nogle menneske komme tanker om selvmord eller at se døden som en udvej. Det er meget vigtigt at sådanne symptomer behandles for at nedsætte risikoen for selvmord. Ligeledes kan nogle mennesker med svær depression få psykotiske symptomer, fx få forestillinger om at de selv eller deres pårørende er døde, at de er skyld i humanitære katastrofer eller at de er eftersøgt af fx myndigheder eller bander. Mennesker med sværere depressioner med psykotiske symptomer eller i høj risiko for selvmord bør indlægges på et psykiatrisk center og behandles der.
Symptomer på depression inkluderer:
Nedtrykthed
Nedsat lyst eller interesse
Nedsat energi / øget træthed
Nedsat selvtillid
Øget skyldfølelse og selvbebrejdelser
Koncentrationsbesvær
Tanker om død eller selvmord
Indre uro, rastløshed, langsommere fysisk eller psykisk tempo
Søvnproblemer
Nedsat (eller øget) appetit
Det er vigtigt at vide, at depression er en sygdom og ikke noget man kan ”tage sig sammen” fra, lidt på samme måde som man ikke bare kan ”tage sig sammen”, når man har influenza og høj feber. Depression er heller ikke noget, der hænger sammen med ens personlighed. En depression er karakteriseret ved at være en markant ændret periode i forhold til sådan som man normalt har det.
Det er også vigtigt at vide, at depression ikke er det samme som at være mere trist i en periode. Der kan ske ting i livet, fx sygdom, dødsfald eller skilsmisse, som kan medføre tristhed i en periode. Det er en naturlig del af livet at humøret går lidt op og ned. Tristhed efter tab eller langvarig stress kan dog i nogle tilfælde gå over i en depression, og det er vigtigt at opsøge læge for at få vurderet om der er behov for behandling.
Nogle depressioner hænger sammen med årstiderne og ses hyppigere om vinteren. Disse depressioner kaldes vinterdepressioner. Vinterdepressioner hænger måske sammen med døgnrytmen og det er da også karakteristisk for vinterdepressioner at man ud over nedtrykthed og mangel på energi også har øget træthed og behov for at sove samt øget appetit (3).
Ubehandlet vil en depression i gennemsnittet tage mellem 6-12 måneder. Det kan dog være store variationer. Hvis man har en depression, er det vigtigt at få den behandlet. I nogle tilfælde vil der også være indikation for forebyggende behandling for at undgå tilbagefald eller fornyede depressive episoder i fremtiden.
Hvis du har selvmordstanker kontakt
· Livslinjen på tlf 70 201 201
· Egen læge
· Nærmeste psykiatriske akutmodtagelse ved akutte sværere selvmordstanker
Referencer
2) https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/psyke/sygdomme/depression/depression-forekomst/
3) https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/psyke/sygdomme/depression/vinterdepression/